In catacombele subterane din capitala franceza se afla 7 milioane de parizieni ale caror oseminte au fost transferate aici mai ales din Cimitirul Inocentilor, la sfarsitul anilor 1770, din cauza supraaglomerarii cimitirelor. Scheletele expuse pe pereti si etichetate
cu anul mortii dau fiori reci pe sina spinarii celor care se aventureaza sa vada ce zace in madularele Parisului. Cunoscute si sub denumirea "Imperiul Mortilor", catacombele sunt foste cariere de calcar care au furnizat materia prima pentru constructia Turnului Eiffel. In bezna culoarelor parasite, intinse pe o lungime de 300 km, in secolul al XIX-lea aveau loc intalniri conspirative, se vanau si se masacrau comunarzi sau se facea trafic cu produse interzise. Daca nu te impresioneaza privelistile groaznice, cu siguranta vei dori sa iesi cat mai repede de aici din pricina temperaturii constante, de 10 grade C. Potrivit relatarilor, pe langa Catacombele Capucinilor din Palermo, cele din Paris par o joaca de amatori. In 1599, preotii locali au mumificat un calugar, astfel incat sa se poata ruga la el dupa moarte, dupa care localnicii au inceput sa-si mumifice persoanele dragi. Acum exista peste 8.000 de corpuri mumificate si, ca sa fie si mai sinistru, corpurile sunt imbracate in haine tipice si stau in diverse posturi, sezand sau ca si cum ar discuta intre ele. Crezi ca era o practica medievala? Ultima data, cineva a fost mumificat in 1920.
Catacombele Romei au fost construite in timpul Imperiului Roman, ca loc de ingropare a ramasitelor crestinilor care nu credeau in incinerare. Au fost descoperite 40 de camere mortuare construite de-a lungul soselelor romane ca Via Appia, Via Ostiensis si Via Labicana. Numele catacombelor (de pilda, Sf. Calixtus si Sf. Sebastian) amintesc de martirii care, probabil, se odihnesc aici. Turul este aproape intotdeauna condus de calugari si preoti, caci catacombele impodobite cu fresce, sculpturi si epigrafe sunt proprietatea Vaticanului.