Aloie vera naturist

Legenda “Biserica rotonda” din Geoagiu

“Biserica rotonda” din Geoagiu este cea mai veche biserica din Romania
Multa lume stie ca cea mai veche biserica de piatra din Romania ar fi cea de la Densus, dar nu este nici pe departe asa.
Rotonda de la Geoagiu este cel mai vechi edificiu de cult conservat pe teritoriul national, fiind, din multe puncte de vedere, un unicat în cadrul arhitecturii medievale religioase din România.
Biserica este alcatuita dintr-o nava circulara cu diametrul interior de 5, 5 m, continuata spre rasarit cu o absida semicirculara lunga de 2 m si care are o deschidere inspre nava de 3 m. Lungimea constructiei pe axa E - V este de 7 m in interior si de 9 m in exterior.
Materialul de constructie folosit la ridicarea rotondei a fost caramida romana in asociatie cu o cantitate mai redusa de piatra de rau, prezenta mai mult in partile superioare ale elevatiilor.
In literatura de specialitate exista putine referiri la acest unic monument de cult din Transilvania. Edificiul este singura rotonda din tara care se mai afla in picioare si poate fi vazuta. In jurul bisericii exista un cimitir, in care primele inmormantari au inceput sa se faca in secolul al XI-lea, in vremea regelui Ladislau I (1077 - 1095) , iar ultimele in cursul secolului al XVIII-lea.
Potrivit traditiei, aceasta capela romanica ar fi fost ridicata de cruciati pe cand se intorceau de la Ierusalim. Ar fi apartinut nobililor din familia Akos din Geoagiu. In prezent este biserica reformata a comunitatii maghiare.

 
 
 
Director Web
Votati-ne in directorul ClickLink
eXTReMe Tracker