ROgift(Magazin de cadouri)

Legenda Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa este una dintre cele mai inedite arii naturale protejate de lege din intreaga regiune a Transilvaniei. Aceasta rezervatie naturala de tip geologic este inscrisa in cadrul Parcului Natural Apuseni, fiind situata in partea de sud est a judetului Bihor, pe suprafata Muntilor Batrana.
Intreaga suprafata de aproximativ 20 hectare a acestei rezervatii inglobeaza peisaje demne de toata admiratia, de un pitoresc inedit. Intreaga vale, cunoscuta si sub numele de Valea Seaca, prezinta o serie de versanti abrupti, fiind considerata o ciudatenie a naturii, in special datorita contrastului neobisnuit dintre rocile rosiatice si vegetatia verde si bogata ce acopera restul versantilor din aceasta zona a Apusenilor.
Ea este o imensă ravinare săpată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu o adâncime de peste 100 m şi un diametru de peste 600 m. Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.
Muchii ascuţite, adevărate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împărţind spaţiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârşia Văii Seci, reprezintă de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza săritorilor mari pe care le prezintă

 
 
 
Director Web
eXTReMe Tracker