Aloie vera naturist

Legenda Dornei

Mai inainte, toate satele ce tin de comuna Dorna ( acum Dorna Arini) formau o singura comuna cu Dorna Bucovineana, targusor in care se afla si resedinta comunei. Tot teritoriul era o singura razasie data de Stefan Voda cel Mare in imprejurarile urmatoare, zice traditia: Voda pornise spre Ardeal pe valea Moldovei. Dar la Vama - cel mai vechi sat din cate sunt in imprejurimi, unde se crede ca se vamuiau toate
 marfurile venite din Ardeal si Ungaria - se opri cu ostirea, neputand inainta, deoarece drumul inainte nu era decat o carare ingusta. Aici, la Vama, stefan Voda puse un stilp, ce se vede si astazi.
Pe atunci in Cimpulung nu erau decit citeva case si de acolo spre Dorna cale de o zi nu mai intilneai locuinta omeneasca ci numai codri posomoriti, paduri fecioare. Unde e acum Targul Dorna, intre ape, la gura Dornei in Bistrita, se afla o singura gospodarie, casa buna, grajd, proprietati ale unui oarecare Gheorghita, hot vestit si vinator neaos. Acesta croi si largi cararea ce lega locuinta lui cu targusoarele de prin prejur. El prada la departari mari si astfel niciodata nu fu prins. Drumul trecand pe dinaintea casei lui, orice calator, boier sau taran, de la vladica pina la opinca tragea la dansul, unde era foarte bine primit si in deplina siguranta ca nu i se va intimpla nimic. Celor mai distinsi dintre musafirii sai le dadea calauze devotate care sa-i calauzeasca si sa-i apere de orice primejdii. Astfel reusi el sa se faca foarte cunoscut. Neavand copii cu prima sotie, Gheorghita, cu invoirea ei, isi mai lua o femeie cu care avuse trei baieti: pe Gheorghe, Ionita si Grigore. Pentru aceasta fapta cum si pentru o pradaciune intimplata pe drum, dar nedovedita, Gheorghita fu ridicat si dus spre a fi judecat de divan si mitropolit, la Suceava. Incarcat de fel de fel de blanuri intra in Suceava unde cei carora le acordase ospitalitate reusesc nu numai sa-l indreptateasca catre Voda, ci il prezentara ca pe un mare binefacator. Voda, drept recompensa, ii darui tot locul si padurile cunoscute numai lui si astfel se infiinta razasia Dornei.
Cei trei fii ai lui Gheorghita intemeiara: Gheorghe, satul Gheorghiteni de peste Bistrita; Ionita, poreclit Tarita si Ciocirlan, infiinta satul Gura Negrei; iar Grigore ramase in locul tatine-sau (...), fiind foarte cutezator. Acesta de mic era rusinos, nu indraznea sa se duca pe la pomene, dar pindea pe cei de seama lui si le fura colacii, numiti cozani. Oamenii il poreclira atunci Grigore Cozan. Cozan (...) fuge pe cea dintii pluta pe Bistrita, cu familia sa si scoboara la Cruce, sat descalicat de el. Iar urmasii sai, dupa un timp oarecare vin si pun inceputul satului Cozanesti.

 
 
 
Director Web
Votati-ne in directorul ClickLink
eXTReMe Tracker