Ştim foarte bine ca în Munţii Carpaţi există mai multe centre energetice, dar Carpaţii Orientali, cu peşterile lor ascunse atât de bine de ochii curioşilor, sunt cei care deţin “marele secret”, poartă spre Mundus Subterranus.
Legenda spune că acolo există o poartă( un portal), prin care se face trecere în lumea minunată şi diversificată de dincolo. Nu întâmplător Shamballa este considerată o “Salas” a Raiului. Să ne aducem aminte de celebra Carte a lui Enoch”Profetul”în care este redată povestea îngerilor decăzuţi, Azazel, Semiazah şi mulţi alţii, care după alungarea din cer pe Pământ, au găsit o intrare secretă, o “salas” spre lumea mirifică de dincolo chiar în deşertul Duadel. Duadel este numele ebraic al deşertului Gobi care se afla la marginea Tibetului, locul unde în ultimii 200 de ani s-a căutat cu patimă intrarea spre Shamballa.
Ideea de un “tărâm subteran” accesibil prin caverne şi tunele secrete aflate doar în zonele de suprafaţă impregnate cu o tradiţie spirituală deosebită. Contra descoperirii acestui mare mister conspiră forţe supranaturale despre care putem găsi referiri: în religii, mituri, legende şi folclorul din toate zonele lumii. Atributele care sunt desemnate acestei lumi subterane şi locuitorilor ei sunt variate, şi anume pot trece de la o extremă la alta, de la diabolic la sfânt, de la demonic la angelic, de la supraom la subuman. Miturile şi legendele sunt reprezentări simbolice şi nu pot reprezenta descrieri categorice şi exacte, ele întruchipând un mesaj totodată pentru oameni cu diferite nivele de înţelegere şi percepţie.
În multe locuri din Asia Centrală se face referire la Agharti – locuitorii subterani, oameni deosebiţi care demult au abandonat suprafaţa pământului din cauza mizeriilor şi direcţiei negative înspre care a luat-o rasa umană. Ei au coborât în adâncurile pământului pentru a-şi reface forţele şi pentru a putea întreţine tradiţia spirituală aleasă. Se spune că ei intervin în momentele cheie ale istoriei Pământului. Aceste legende şi mituri le regăsim pe tot continentul asiatic trecând de munţii Ural, ajungând chiar şi în Munţii Carpaţi.